Sparen voor de studie van je kind? Dit zet je maandelijks opzij

Hoewel de plannen nog niet definitief zijn, lijkt het er op dat de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs per september terugkeert. De basisbeurs is vaak niet voldoende om een studie te bekostigen. Wil jij een goede studie mogelijk maken voor je (klein)kinderen? Start op tijd met sparen om zo de studieloopbaan van je zoon of dochter een boost te geven.

Bij studiekosten komt meer kijken dan alleen collegegeld. Denk bijvoorbeeld ook aan kosten voor studieboeken, vervoer en een mobiel abonnement.

Dit kost de studie van je kind of kleinkind
De meest complete recente informatie wat een studie kost stamt uit 2021. Het Nibud onderzocht wat studenten gemiddeld per maand kwijt zijn aan studie en levensonderhoud. Gezien de prijsstijgingen van de afgelopen tijd is dit het minimale kostenplaatje waar je vanuit kunt gaan:

Gaat je kind niet op kamers? In dat geval vervalt de huur en liggen de gemiddelde kosten ruim € 20.000 lager.

Basisbeurs terug van weggeweest
Een thuiswonende student krijgt mogelijk vanaf september een maandelijkse basisbeurs van € 110,30. Voor uitwonende studenten is dat € 439,20. Door de inflatie is deze beurs, voor het jaar 2023-2024, tijdelijk verhoogd met € 164,30. In totaal draagt de overheid het onderstaande bij, rekening houdend dat de uitwonende beurs weer lager wordt:

  • Thuiswonende student: € 5.294,40
  • Uitwonende student: € 15.166,80

Er is ook een aanvullende beurs beschikbaar voor studenten waarvan ouders minder verdienen. Is het jaarinkomen bijvoorbeeld lager dan € 35.226, dan kan een maximaal aanvullende beurs (ongeveer € 400) aangevraagd worden. De hoogte van de beurs wordt steeds lager naarmate ouders meer verdienen. Verder wordt er ook rekening gehouden met andere studerende broer of zussen.

Zoveel moet je sparen per maand om je kind te laten studeren
Ook met studiefinanciering blijft studeren een flinke investering. Als ouder kun je zelf bepalen in hoeverre je wilt bijdragen aan de studie en het studentenleven. Hieronder geven we een indicatie hoeveel je maandelijks moet sparen als je voor de aanvang van de studie van je kind € 40.000 of € 20.000 wilt hebben. Hierbij gaan we uit van de lage huidige rente van 0,5%. Het is vrij waarschijnlijk dat de spaarrente de komende jaren stijgt en we geven ook aan hoeveel je maandelijks opzij moet zetten bij 2% rente.

De tijd die je hebt om te sparen is belangrijk voor het bedrag dat je maandelijks opzij moet zetten. Zeshonderd euro in de maand sparen is voor veel mensen niet haalbaar. Begin daarom dus op tijd met sparen als je jouw (klein)kinderen wilt laten studeren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om minder te sparen, alle kleine beetjes helpen natuurlijk.

Sparen is niet de enige manier om je kinderen zorgeloos te kunnen laten studeren. Je kunt er ook voor kiezen om maandelijks te beleggen. Reken daarbij gemiddeld op een hogere opbrengst, al is ook het risico groter dan bij sparen. Wat je ook doet, de kinderen zullen er later blij mee zijn.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poort & Woltjer Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie