Heb je een Yarden uitvaartverzekering? Dit zijn je opties

Uitvaartverzekeraar Yarden neemt maatregelen om haar financiën op orde te krijgen. De verzekeraar heeft in het verleden onvoldoende rekening gehouden met stijgende uitvaartkosten. Met het versoberen van de dekking betalen verzekerden de rekening. Heb je zelf een Yarden-polis?  De kans bestaat dat je een hogere premie moet gaan betalen. Je kunt ook kiezen voor opties als het afkopen of premievrij maken van je verzekering.

In het verleden heeft Yarden veel naturapolissen aan de man gebracht. Bij dit type verzekering wordt geen bedrag uitgekeerd maar worden de kosten voor een uitvaart vergoed. Het probleem is dat deze kosten in de loop van de jaren harder zijn gestegen dan Yarden heeft voorzien. Deze stijging van de kosten kan niet meer worden opgehoest uit de betaalde verzekeringspremies. Lees voor meer achtergrondinformatie ons eerdere artikel.

Wat te met een uitvaartverzekering van Yarden?
Om de stijgende uitvaartkosten toch binnen te krijgen, kan Yarden je vragen om meer premie te betalen. Dit is niet je enige optie, je kunt ook:

  • Zelf aanvullend sparen
    Periodiek zet je zelf geld opzij. Het gespaarde bedrag kan na overlijden gebruikt worden als aanvulling op de dekking vanuit de uitvaartverzekering.

  • Een hogere premie betalen
    Je spaart niet zelf maar betaalt een hogere maandelijkse premie aan Yarden. Zo bouw je meer kapitaal op en is de kans kleiner dat het bekostigen van de uitvaart een probleem wordt. 

  • De uitvaartverzekering opzeggen
    Bij het opzeggen van de uitvaartverzekering heb je samengevat de volgende keuzes:

  1. Afkopen
    Je krijgt een eenmalige uitkering van het eventuele bedrag dat je al aan premies hebt ingelegd. Vervolgens ben je niet meer verzekerd voor de uitvaart. Het uitgekeerde bedrag ligt lager dan het kapitaal dat je nabestaanden zouden ontvangen bij overlijden. Vooral de tijd dat de verzekering al loopt bepaalt het verschil.

  2. Premievrij maken
    Hierbij spreek je met de verzekeraar een nieuw bedrag af dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Dat bedrag is gebaseerd op de premie die je tot dan toe betaald hebt en staat vast. Na het maken van de afspraak betaal je geen premie meer. 

  • Niets doen
    Het gewoon zo laten is ook een optie. Wel bestaat het risico dat nabestaanden in overleg met de verzekeraar moeten kiezen voor een versoberde uitvaart. Het kan ook zijn dat de dekking vanuit de verzekering niet voldoende is en dat nabestaanden moeten bijbetalen. 


De beste keuze hangt af van je wensen en situatie. Weet je van jezelf dat geld opzij zetten voor later niet je sterkste kant is? In dat geval ligt het minder voor de hand om de verzekering af te kopen. De keus wordt anders wanneer je een behoorlijke financiële buffer hebt en mogelijke uitvaartkosten een beperkt risico vormen. Premievrij maken of zelf geld reserveren is in dat geval goed mogelijk.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poort & Woltjer Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie