Vorstschade is een sluipmoordenaar voor huizenbezitters

Wie hoopte dat de ergste kou al achter de rug was deze winter, komt bedrogen uit. In de laatste dagen van de winterperiode gaat het alsnog stevig vriezen. Strenge vorst is een sluipmoordenaar. Als de dooi allang is ingezet, merk je pas of de vrieskou schade veroorzaakt heeft. Kom je vorstschade tegen in huis? Wacht dan niet te lang met het melden van de schade.

Waar hagel- en stormschade meteen zichtbaar zijn, openbaart vorstschade zich altijd met enige vertraging. Als een dak door de vorst beschadigd raakt, dan merk je dat nog niet tijdens de periode dat het vriest. Pas als het gaat dooien dringt het vocht door de waterkerende laag heen, en begint de ellende.

Lange perioden van vorst zijn duur voor woonverzekeraars. De herstelkosten zijn hoog en in tegenstelling tot bijvoorbeeld hagelschade krijgt heel Nederland met de vorst te maken.

Vorstschade: wat betaalt je verzekering?

De dekking bij vorstschade verschilt per verzekeraar. Het niet op tijd aftappen van een buitenkraan is bij veel verzekeraars een reden om de schade af te wijzen. Maar er zijn ook maatschappijen die alle schade vergoeden of alleen de eerste keer dat het gebeurt de schade uitbetalen.

Voor bevroren leidingen geldt min of meer hetzelfde. Er bestaan verzekeraars die zowel het herstel van de leidingen als de gevolgschade vergoeden, andere verzekeraars betalen alleen de gevolgschade uit. Het hak- en breekwerk komt in dat laatste geval niet voor vergoeding in aanmerking, maar de kosten voor het opnieuw schilderen van een woonkamer met vochtplekken wél.

Vooral oppassen met leegstand en vakantiehuizen

Voor vakantiehuizen en woningen die langere tijd leegstaan, gelden strengere regels. Als er geen permanente bewoning is, wordt vorstschade uitgesloten van dekking. Zet je verwarmingen dus altijd minstens op de stand vorstbeveiliging.

Snel vorstschade melden

Als de temperaturen straks weer boven nul uitkomen en je ziet vochtplekken verschijnen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk de schade bij je verzekeraar te melden. Je voorkomt dat de gevolgschade groter wordt dan nodig en je zult geen moeite hoeven doen om aan te tonen dat vorst de oorzaak is van de schade.

Oppassen met rieten dak

Verzekeraar Univé heeft eigenaren van een huis met een rieten dak opgeroepen hun houtkachels voorlopig niet te gebruiken. De strenge vorst en de droogte zorgen ervoor dat deze daken veel sneller vlam vatten. Volgens de verzekeraar is het huidige weer vergelijkbaar met een koude, droge periode in 2013, toen er op één dag tien huizen met een rieten dak door brand werden verwoest.

Heb je vorstschade opgelopen? In de polisvoorwaarden van je opstalverzekering kun je teruglezen hoe jouw verzekeraar omgaat met de schade. Kom je er niet uit? Onze verzekeringsadviseur helpt je graag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poort & Woltjer Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie