Tekort aan nieuwbouw wordt steeds nijpender

De droogkokende woningmarkt kan maar op één manier ontlast worden: meer huizen bouwen. Dat gegeven is bij beleidsmakers en politici gevoeglijk bekend, maar desondanks werden in het eerste kwartaal van 2017 achttien procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een kwartaal eerder. De belangrijkste oorzaak ligt vooral bij de beperkte productiecapaciteit van bouwbedrijven.

De TU/Delft presenteert elk kwartaal de Monitor Koopwoningmarkt. Daarin valt op dat de verkoop van nieuwbouwwoningen terugloopt. "Het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen en opgeleverde woningen (…) staan niet in verhouding tot de ervaringscijfers in de eerste jaren van deze eeuw én ook niet tot de berekende uitbreidingsbehoefte van de woningvoorraad in de komende jaren", schrijven de onderzoekers.

Tekort: 50.000 huizen

Die uitbreidingsbehoefte is groot. Jaarlijks zijn minstens 80.000 nieuwe woningen nodig om het uitdijende aantal huishoudens onder te brengen. In het huidige tempo worden in 2017 misschien 30.000 huizen opgeleverd. Waarom wordt er dan niet meer gebouwd? Er valt toch genoeg te verkopen.

Rek uit de productiecapaciteit

Het probleem ligt bij de bouwbedrijven. Ze willen wel, maar kunnen niet. "In deze tijd is het gevaarlijk om veel werk aan te nemen", zegt de directeur van een grote bouwonderneming in vakblad Cobouw. Een bouwer die nu tegen een vastgestelde prijs een opdracht aanneemt, kan bij de uitvoering volgend jaar ineens voor veel hogere kosten komen te staan.

De tarieven die onderaannemers rekenen voor metselaars, timmermannen en voegers worden steeds hoger. Tijdens de crisis werden ze op straat gezet, nu zijn de vakmannen harder nodig dan ooit. De bouwkosten van een nieuwbouwhuis zijn de laatste jaren met zo'n 6 tot 10 procent gestegen.

Zelf bouwen?

Wil je graag een nieuwbouwwoning maar zit er niets voor je tussen? Dan kun je ook overwegen om zelf of met een groepje particulieren te gaan bouwen. In eigen beheer en dus zonder projectontwikkelaar. Collectief particulier opdrachtgeverschap heet dat. Zo bepaal je zelf in wat voor huis je gaat wonen en ben je waarschijnlijk ook goedkoper uit.

Als je besluit een energieneutraal huis te gaan bouwen, kun je bovendien je maximale hypotheek wat verhogen. Heb je interesse in een nieuwbouwwoning? Vul onderstaand formulier in voor een vrijblijvende afspraak of loop eens binnen. We bekijken graag wat de gunstigste hypotheek voor jou is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poort & Woltjer Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie